Ledelseskonferencen

Dansk virusdetektiv på overarbejde i Wuhan: Ledelseserfaringer fra et geopolitisk spændingsfelt

Var det en flagermus eller et udslip fra et laboratorie? Danske Thea Kølsen Fischer er professor i medicin og blev i 2020 udvalgt af WHO som én af 10 internationale eksperter, der skulle deltage i og lede den helt afgørende mission, der havde til formål at finde kilden til corona-pandemiens udbrud. Det ukendte virus dukkede op i Kina og spredte sig til hele verden med nærmest lynets hast. Følgerne var katastrofale, menneskeligt og økonomisk.

Thea Kølsen Fischer er forfatter til den nye, anmelderroste bog, Virusdetektiven (2021), og i dette højaktuelle foredrag vil Thea Kølsen Fischer tage os med på rejsen til det sted i verden, hvor det hele startede: I Wuhan i Kina. Holdet af eksperter fik adgang til Huanan Wet Market, som var forseglet, da mange af de tidligste Covid-19 tilfælde blev opdaget her. Eksperterne fik ligeledes adgang til det berømte, og af konspirations-teoretikere berygtede, Wuhan Institute of Virology såvel som flere af de hospitaler, hvor de første Covid-19 patienter blev indlagt. Thea Kølsen Fischer og resten af holdet talte med de læger og sygeplejersker, som behandlede de første Covid-19 patienter og slog alarm.

Men under missionen gik der politik i efterforskningen – og i forskningen! Storpolitiske interesser blev en trussel for det videnskabelige fokus. Forskerne forsøgte ihærdigt at holde sig til data, men omgivelserne brugte og misbrugte resultaterne. På Ledelseskonferencen vil Thea Kølsen Fischer stille skarpt på udfordringerne fra det geopolitiske spændingsfelt under arbejdet i Wuhan, og i særdeleshed i det efterfølgende arbejde med WHO-rapporten.

Foredraget giver bl.a. svar på følgende:

  • Hvorfor er det relevant at forske i en pandemis udspring? Kan vi forvente nye pandemier, og kan de bremses i tide næste gang?
  • Hvordan er det at være teamleder på en opgave med hele verdens øjne hvilende på sig, og hvad gør man, når der gå politik i forskning?
  • Hvilke erfaringskompetencer og elementer fra det offentlige danske lederskab var brugbare i denne internationale kontekst? 

Thea Kølsen Fischer

Thea Kølser Fischer er dr.med., master i offentlig ledelse fra CBS, forskningschef og ledende overlæge på Nordsjællands hospital. Hun er professor i folkesundhed, virusinfektioner og epidemier ved Københavns Universitet samt tidligereleder af den nationale virusovervågning på Statens Serum Institut. Thea Kølsen Fischer er uddannet disease detective på Centers for Disease Control i USA og har stor erfaring fra efterforskningen af tidligere udbrud af infektioner rundt omkring i verden.